Arki täyttyy ohjeista ja säännöistä. Kuinkahan monta sellaista tänäänkin on tavoittanut katseeni: ”Ei mopoille”, ”Lintujen ruokinta kielletty”, ”Vain maksaville asiakkaille”,

Näetkö tässä säännön vai mahdollisuuden enempään?

”Aloita tästä”, jne. Hyviä ohjeita ne ovat ja ovat auttaneet minua eteenpäin.

Säännöt eivät kuitenkaan ole kaikki. Vaikka säännöt on helppo omaksua, elämä ’säännöstössä’ olisi perin kuivaa ja elotonta. Voisitko kuvitella ystävyyttä tai rakkautta, joka ei rakentuisi keskinäiseen suhteeseen, vaan pelkkiin sääntöihin? Kuinka virvoittavaa olisi tulla kotiin, kun siellä ei odota ’rakas’ vaan pöydälle jätetty ’tämän kodin käyttöopas’ tai ’sääntökirja’. Entä miltä kuulostaa illallinen ’tapaoppaan’ kanssa iloisen ystäväporukan sijaan?

Vaikka sääntöjen noudattamiseen perustuva elämä olisikin suoraviivaisen mutkatonta, paraskaan sääntökokoelma ei korvaa kunnon suhdetta – on kyseessä sitten ystävyys-, rakkaus- tai vaikkapa asiakassuhde. Suhde on antoisampi; se ei ole ennustettavissa eikä hallittavissa. Se perustuu keskinäiseen luottamukseen.

Siinä missä säännöt antavat omavoimaisen tunteen kontrollista, suhteessa olemme haavoittuvia ja tarvitsemme armollisuutta ja anteeksiantoa puolin ja toisin. Suhde vaatii enemmän, mutta mutkaisenakin se on vaivan arvoinen. Suhde on elävä. Se sulkee sisäänsä silloinkin, kun säännöt rajaavat ulos.

Mitäkö tällä sääntöjen ja suhteen vertailulla ajan takaa? – Ihmettelen vain, että kovin usein tuntuu siltä, että Taivaallisen Isän rakkauden lahja nimeltä ’jumalasuhde’ kutistuu ihmisten käsissä kuivakaksi ’sääntökirjaksi’.

Jeesuksen päivinä farisealaiset olivat erityisen kunnostautuneet tässä. He pitivät säännöistä; ja tuntuihan se hyvältä, kun noudatti sääntöjä huolella ja ’voitti pelin’ kerta toisensa jälkeen. Luulen silti, että opetuslapset, jotka uskalsivat heittäytyä henkilökohtaiseen suhteeseen Jeesuksen kanssa, saivat paljon enemmän. Heidän heittäytymisensä Jeesuksen varaan vaati kaiken, mutta kyllä se antoikin enemmän. Suhteeseen sitoudutaan, kun sääntökirjan selaajat vain huutelevat sivusta – näin siis opetuslapset ja fariseukset.

Ja niin kuin ennen, niin on tänään. Reilu heittäytyminen ’jumalasuhteeseen’ Kristuksen kanssa antaa paljon enemmän kuin Jumalan persoonan kutistaminen sääntökirjaan. Meidän Jumalamme on paljon enemmän kuin sääntö- tai ohjekirja. Hän on elävä Jumala, joka tahtoo elää suhteessa sinun kanssasi. Tämä suhde antaa enemmän minkä se ottaa – kaiken. Astu suhteeseen – anna Jumalalle mahdollisuus.

”Jeesus sanoi kaikille: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua. ” (Luuk. 9:62)