Virkkeen tai kappaleen mittaiset irralliset sitaatit tekstistä ovat varsin helposti ymmärrettävissä väärin, jos niistä ei käy enää selkeästi ilmi kirjoittajan sanoma. Alkuperäisen tekstin tunteneelle sitaatin tekijälle kirjoittajan ajatus välittyy sitaatistakin, mutta välittyykö se enää hänen lukijalleen, on toinen asia. Irralliset sanat voivat kertoa aivan eri viestin riippuen siitä, mihin yhteyteen ne laitettu. Tämä on etenkin sähköisen viestinnän maailmassa kasvava ongelma.

Daavid tanssii Jumalan ylistykseksi.

Sama viestinnän ongelma liittyy myös Raamatun lukemiseen ja erityisesti siihen. Näin jo siksikin, koska lukijalle Raamatun sanan painoarvo on paljon suurempi kuin vaikka viikkolehden mielipidekirjoituksen. Silti lukijoina syyllistymme Raamatun kohdalla jopa useammin siihen, että repäisemme sieltä irrallisia sanoja – Jumalan lupauksina meille – sen mukaan, mikä tuntuu korvamme sopivalta.

Yksittäisten jakeiden satunnainen siteeraus sieltä täältä muistuttaa pahimmillaan ’loitsukirjan’ lukemista. Lukija ottaa irralliset sanat takeeksi sille, että ne ’pakottavat’ Jumalan toimimaan hänen mielensä mukaan. Ja vaikka tällaiseen ei syyllistyttäisikään, niin kovin usein Jumalan sanan lupaukset muuttuvat käytössämme, kun niitä sovellamme jakeen mittaisina yleisohjeina elämäämme.

Antaa mitä sydämesi pyytää

Hyvä esimerkki helposti väärin ymmärrettävästä sitaatista on oheinen teksti psalmista 34. Se on yhden jakeen mittainen sitaatti Daavidin kirjoittamasta psalmista.

Olkoon ilosi Herrassa, niin hän antaa sinulle mitä sydämesi pyytää” (Ps. 37:4)

Jos luet psalmin kokonaan, vältyt todennäköisesti lukemasta tätä jaetta katteettomana lupauksena saada Jumalalta kaiken mitä pyydät. Jos luet jakeen oikein, edes irrallinen lainattu jae ei tosin sellaista lupaa. Silti varsin helposti luemme siitä itsellemme vain sanat ”niin hän antaa sinulle mitä sydämesi pyytää”.

Jae kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Herrako antaa mitä ikinä haluamme? Jumala ei tietääkseni ole taivaallinen joulupukki, joka antaa kaiken sen mitä lahjalistaan olemme kirjoittaneet. Hän ei ole sen enempää mummu tai pappa, joka rakastaa hemmotella lapsenlapsia antamalla heille kaiken mitä pyytävät. Eikä Jumala ole edes se väsynyt isä tai äiti, joka aikansa kuunneltuaan kyllästyy lapsen kiukutteluun ja kitinään niin, että antaa periksi ja ostaa lapselle hänen tahtomansa. Jos ei näin ole, niin mitä tämä jae tarkoittaa?

Jumala on tässäkin lupauksensa mittainen. Lupauksensa mukaan hän on antava sinulle sen mitä sydämesi pyytää, mutta siihen liittyy ennakkoehto:

Olkoon ilosi Herrassa, niin

Huomaatko, että konjunktio lauseiden välissä on ’niin’ eikä ’koska’. Ilo Herrassa ei ole seuraus siitä, että Jumala antaa ihmiselle kaiken mitä hän tahtoo. Ilo Herrassa on sen sijaan lähtökohta sille, että huomaat Hänessä saavasi kaiken sen, mitä sydämesi pyytää.

Olkoon ilosi Herrassa

Daavidin mukaan lähtökohta sydämen pyynnöt täyttävään elämään on ”ilo Herrassa”. Ihmisen sydämen kaipaus täyttyy, kun hän on oppinut löytämään ”ilon Herrassa”. Mitä se siten tarkoittaa?

Täyttyykö elämässäni sanat ”olkoon ilosi Herrassa”? Voit etsiä siihen vastausta vaikkapa seuraavista kysymyksistä. Täyttyykö sydämesi ilosta niiden asioiden kohdalla, joista Jumala iloitsee elämässäsi? Entä murehduttaako sinua se, mikä murehduttaa Jumalaa? Onko Jumala niin arjessa kuin juhlassa elämäsi suurin ilo?

Jotain tämän suuntaista Daavid tarkoittaa, kun hän kirjoittaa ”olkoon ilosi Herrassa, niin…” Hän ei siis sano, että Jumala tekee kaiken puolestasi tai hoitaa elämän epäkohdat kuntoon, mistä sitten seuraisi iloa. Daavid sanoo, että hyvän elämän salaisuus on siinä, kun ihmisen sydän löytää täyttymyksensä Jumalassa. Tällöin ihminen näkee ja iloitsee siitä, kuinka Herra on hänen sydämensä kaipauksen täyttäjä. Kun Herrasta on tullut hänen sydämensä ilo, hän huomaa itsekin Jumalan täyttävän sydämen pyynnöt.

Kutsun sinut kanssani ”iloon Herrassa”. Se johtaa uudenlaiseen elämän helppouteen – luottamukseen. Se ei ole olosuhteiltaan mutkatonta elämää – monesti päinvastoin. Kestävä ilo ei ole olosuhteissa, se on Jumalassa.

”Anna tiesi Herran haltuun ja luota häneen, niin hän sen tekee.” (Ps. 37:5)

Pohdittavaa

Onko iloni siinä, että Jumala korjaa asioita vai Jumalassa itsessään?