C.S. Lewis kirjassa ”Mere Christianity” käyttää Jeesuksen puheista tuttua vertauskuvaa suolasta. Hän nostaa suolan ominaisuuksista esiin näkökohdan, joka Raamatun teksteissä tulee parhaiten Paavalin kirjeessä kolosalaisille:

”Puhukaa aina ystävällisesti, kuitenkin sananne suolalla höystäen. Teidän on tiedettävä, miten kullekin vastaatte.” (Kol. 4:6)

Suola maustaa – tuo esiin maun, ei peitä sitä.

Sananne suolalla höystäen” ei viittaa suolan syömiseen paljaaltaan eikä suolan haavoihin ripotteluun. Paavali puhuu maustamisesta.

Kirjassaan C.S. Lewis kertoo esimerkin ihmisestä, joka ei koskaan ole maistanut suolaa. Korjataan asia. Annat tämän ystäväsi maistaa hyppysellisen suolaa. Hän saa kokea henkilökohtaisesti, miltä suola maistuu. Jotenkin luulen, ettei suolan voimakas pistävä maku ole hänelle lainkaan mieluinen.

Seuraavaksi kerrot ystävällesi, että meidän maassamme muuten suolaa käytetään lähes kaikkien ruokien maustamiseen. Tässä vaiheessa ystävämme pyörittää silmiään ja toteaa, ettei ole kiinnostunut tutustumaan maamme ruokakulttuuriin, koska sen verran voimakas ja läpitunkeva tuo suolan maku on. Jos kaikki paikallinen ruoka maistuu tuolta, niin…

Mutta me taas tiedämme, että suolan vaikutus mausteena on päinvastainen. Oikein käytettynä se ei peitä ruoan makua, vaan päinvastoin se tuo sen esiin. Kananmunan, kaalin, pihvin tai jopa ananaksen – niin merkilliseltä kuin se tuntuu – oma maku tulee korostetusti esiin, kun suola saa nostaa maun pintaan. Suola ei peitä ruoan makua, vaan se tuo sen esiin.

Paavali sovelsi tätä vertausta evankeliumin puhumiseen. Kun Jumalan Pyhän Hengen voima maustaa Kristuksen evankeliumin, puhe ei ole mauton eikä ’yhden makuinen’. Paavalilla on tästä henkilökohtainen todistus:

En näet rohkene puhua mistään muusta kuin siitä, mitä Kristus on minun kauttani tehnyt saattaakseen maailman kansat kuuliaisiksi, puheiden ja tekojen, tunnustöiden ja ihmeiden avulla, Jumalan Hengen voimalla. Näin olen vienyt päätökseen Kristuksen evankeliumin julistamisen kiertäen kaikkialla Jerusalemista aina Illyriaan saakka.” (Room. 15:18-19)

Tänään minä puolestani voin allekirjoittaa tämän saman, mitä Paavali kirjoitti tässä roomalaisille. Olen saanut omassa elämässäni maistaa, mitä on elää Jumalan Pyhän Hengen ’suolalla’ maustettua elämää.

Kun Jumalan Pyhä Henki maustaa ihmisen elämän läsnäolollaan, Henki ei tule esiin yhtenä makuna, vaan maustaa mitä parhaimmin juuri ne lahjat hänessä, jotka on häneen laittanut.

Jumalan Pyhän Hengen voima tulee esiin minussa makuna, joka on minulle ominainen. Sama koskee sinua. Kun annat Jumalan Pyhän Hengen vaikuttaa kauttasi, hän saa sinut maistumaan oikealta; saat olla vapaa siinä, mihin Jumala on sinut luonut. Anna Hengen vaikuttaa kauttasi, ole avoin hänen johdatukselleen ja nauti kaikista niistä mauista, joita Jumalan Pyhä Henki tuo esiin meidän niin erilaisten ja ihmisten keskellä.

Elämä Pyhän Hengen kirkastamien ’makujen’ keskellä on rikasta. Pelkästään kuluneena keväänä olen henkilökohtaisesti saanut kokea Hengen’makujen’ rikkautta sydämen rauhana ja johdatuksena. Olen saanutolla kuin sattumalta oikeassa paikassa täsmälleen oikeaan aikaan. Olen saanut kokea, mitä se on, kun Herran Henki muuttaa sanat suussa toiseksi ja saat puhua hänen sanojaan. Tämä on ollut Hengen ’makujen’ maailmassa mitä herkullisinta, mutta silti vielä yksipuolista.

Pyhän Hengen ’makujen’ maailman koko kirjo avautuu vasta sitten, kun opin maistamaan, miten Jumalan Henki tuo ’elävät maut’ esiin toisissa ihmisissä ympärilläni, kun he ovat antautuneet elämään Jumalan Hengen voimassa. Olen nähnyt muuttuneita elämiä, vastaanottanut näkyjä, tiedonsanoja ja profetioita ihmisiltä, jotka eivät todellakaan ole tienneet, miten täsmällisesti Jumalan Henki puhui juuri heidän kauttaan elämääni.

Ja mikä hämmästyttävintä Jumalan Pyhä Henki on tavoittanut huomioni lukuisat kerrat arjen tilanteissa kuin alleviivaten, että huomaatko lapseni, että minä – sinun Herrasi ja Jumalasi – puhun sinulle näiden tuiki tavallisten ihmisten ja luomakunnan olentojen ja ilmiöiden kautta.

Tätä on elämä Hengessä. Se on Jumalan Hengen kirkastamia ’uusia makuja’ meidän tavallisten ’keittoaineisten’ sopassa.

Pohdittavaa

Puuttuuko elämästäsi makuja? Josko antaisit Jumalan Hengen maustaa keittosi?