Vuorisaarnan rakastamista käsittelevän osan lopussa viidennen luvun päättävässä jakeessa Jeesus kehottaa seuraajiaan täydellisyyteen rakkaudessa:

”Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.” (Matt. 5:48)

Vainko fiksataan?

Jeesus ei odota, että me ihmiset muuttuisimme yhden kehotuksen voimasta virheettömiksi tai täydellisiksi. Se on kehotus meille rakastaa muita ihmisiä niin kuin Jumala rakastaa meitä. Rakkaus, josta tässä puhutaan, voi syntyä ainoastaan Jumalan vaikutuksesta.

Kyseessä on paradigman muutos, jota kuvaa parhaiten sana transformaatio. Se tarkoittaa syvää muutosta – muutosta, jonka tuloksen näkee jatkossa muuttuneena elämänä.

Uutta vai fiksattua vanhaa?

Siinä missä pelkkä ’muutos’ korjailee mennyttä, transformaatio luo kokonaan uuden pohjan tulevalle. Tästä on kyse Jeesuksen sanoissa.

Tätä Jumalan ihmisessä tekemää transformaatiota sopii kuvaamaan George MacDonaldin esimerkki elävästä talosta. Mukailen hänen kertomustaan tähän.

Kuvittele itsesi taloksi – eläväksi taloksi. Siitä tulee Jumala työmaa. Hän ei saavu työmaalle vain korjailemaan,vaan hän tulee rakentamaan talon uudelleen. Suunnitelmat ovat suuret ja tarkoitus on luoda uutta.

Alkuun ymmärrät varsin hyvin, mitä Jumala sinulle – talolle – tekee. Hän korjailee räystäitä suoraan, paikkaa katolta vuotokohdat ja kittaa ikkunanpieliä. Tiedät varsin hyvin, että nuo hommat on tehtävä, jos tästä talosta haluaa tehdä kelvollisen asuinrakennuksen. Jumalan puuhat eivät täten sinua yllätä.

Pikkukorjausten jälkeen työmaalla alkaa tapahtua kummallisia asioita. Jumala käy repimään talon päädystä seinää alas ja nämä työvaiheet tekevät aivan eri tavalla kipeää kuin aiemmat pienet fiksailut. Miksi ihmeessä hän repii minua kappaleiksi? Seinä vaikutti minusta varsin tukevalta, minkä tähden hän raastaa minua näin kivuliaasti. Kysyt Jumalalta asiaa. Hän selittää rakentavansa kokonaan erilaista taloa sinusta kuin osasit ajatella. Jumalan tontilla riittää rakennusoikeutta, joten hän tekee aivan uutta lisäsiipeä taloon!

Niin – ja lisäsiiven jälkeen revitään myös osa ullakkoa ja sinne Jumala rakentaa kokonaan uuden kerroksen ja tietenkin kauniit tornit – puhumattakaan nyt siitä, että tietenkin pihamaa myllätään sekin, koska sinne rakennetaan kauniit puutarhat.

Ja sinä, kun ajattelit, että sellainen vähäinen tupa riittäsi. Siinä löydät Jumalan rakentamassa palatsia, koska hän aikoo itse muuttaa sinne asumaan!

Jumalan käsissä

Jotain tällaista on Jumalan suunnitelmissa, kun luo sinussa uutta. Hän ei odota, että mökkipaha muuttuisi pienellä inhimillisellä fiksailulla uudeksi. Pienet muutostyöt muuttavat ainoastaan mennyttä; ne tasoittavat niitä kolhuja, jotka ajanhammas on nakertanut. Pikkumuutoksin tölli palautetaan korkeintaan siihen tilaan, missä se on ollut ’suuruutensa’ päivinä.

Jos taas luodaan perustaa täysin uudelle ja ennennäkemättömälle, tällöin fiksaaminen ei riitä – tarvitaan Jumalan luovaa voimaa, joka tekee uutta. Ja se uusi, mitä Jumala tekee, on luovaa uutta. Siitä ei tuoda esiin sitä, mitä se vanha ja fiksattu toisi, vaan siitä nousee Jumalan uusi elämä ja sen mukainen hedelmä.

Hän tekee kaiken tämän, jos me sallimme hänen tehdä uutta meissä – meillä on toki lupa kieltäytyä siitä. Hän on kykenevä tekemään meistä voimattomista ja saastaisista olennoista ’palatseja’, joissa Jumalan Hengellä on tilaa toimia ja elää. Ja missä Jumalan Henki asuu, se ei ole enää entisensä.

Tahdotko antaa Jumalalle tilaa toimia elämässäsi? Sallitko hänen täten tulla elämääsi – ei vain fiksaamaan pieniä asioita kuntoon, vaan rakentamaan uutta ja kestävää?

Pohdittavaa

Mitä elämäsi ’tontilla’ voisikaan tapahtua, jos Jumala saisi vapaat kädet luoda kaiken oman suunnitelmansa mukaan?