Paastonajan kynnyksellä mieleeni palautui Jeesuksen 40 päivän paasto erämaassa. Se on kertomus Jeesuksen kiusauksista (Matt. 4:1-11). Siinä vihollinen yritti houkutella Jeesuksen toteuttamaan Isän tahdon maallisin keinoin. Vihollinen tarjosi Jeesukselle ’helppoa’ tietä. Kiusaajan tarjoukset voi pukea referoidusti sanoiksi vaikka näin:

Maisema ylösalaisin. Tältä näyttää maailma Taivasten valtakunnan arvoista käsin.

”Tarjoa ihmisille ilmaista ruokaa ja runsas seuraajien joukko on taattu. Tee ihmeistä suurta näyttämötaidetta ja ihmiset tulevat katsomaan sinua. Palvo minua ja voitat ihmiset hallintavaltaasi ilman ristiä.”

Jeesus tunnisti Saatanan järkeilyn Jumalan sanan kirjoitusten vastaiseksi. Mutta ei tämä ollut ainoa kerta, kun Jeesus valitsi Taivasten valtakunnan toimintatavan maallisen vaihtoehdon sijaan. Hän teki niin säännönmukaisesti.

Maailma kehottaa tähtäämään kaikessa ensimmäiselle sijalle, Jeesuksen mukaan viimeiset tulevat ensimmäiseksi. Ihmiset jumaloivat voimaa ja mahtia, kun taas Jeesus sanoo Jumalan voiman tulevan esiin heikkoudessa. Ihmiseen tekee vaikutuksen suuret joukot, kun Jeesus puolestaan valitsi varsin pienen joukon opetuslapsikseen. Monesti hän sivuutti kansanjoukot kohdatakseen yksittäisen ihmisen. Hänen valtakuntansa on erilainen.

Meidän maailmassamme väkijoukot seuraavat suuria näyttäviä esityksiä ja ihmeitä. Jeesus sen sijaan kohtasi avuntarvitsijat siellä, missä he apua tarvitsivat. Samoin hän kohtasi etsijät – usein kahden kesken. Hän ei rakentanut ’ministryä’ julkisuuden eikä näyttämöiden varaan. Hänen valtakuntansa on erilainen.

Missä ihmiset tekivät hyvää saadakseen kiitoksen, Jeesus kehotti sanoin ja esimerkein tekemään hyvän salassa. Viimeiseen piirtoon sliipatut mainoskampanjat vetävät puoleensa yleisöä, mutta Jeesus sanoi, ettei kukaan tule hänen luokseen ellei Isä vedä heitä. Hänen valtakuntansa on erilainen.

Kerta toisensa jälkeen Jeesus kieltäytyi ihmisen päätelmistä Jumalan viisauden voitoksi. Ja mikään ei ole muuttunut. Herra Jeesus Kristus on Jumala

”joka meissä vaikuttavalla voimallaan kykenee tekemään monin verroin enemmän kuin osaamme pyytää tai edes ajatella,” (Ef. 3:20)

Kenen valtakuntaa sinä rakennat? Rakennatko elämälläsi Taivasten valtakuntaa taivasten valtakunnan arvoista käsin? Vai yritätkö kyhätä Jumalalle ”kaunista ja komeaa” omassa nimessäsi tämän maailman (lue: vihollisen) arvoin ja keinoin?

Arvojen mukaan elämisen periaate ei muuten ole tuntematon meidänkään aikamme viisaudelle. Maailmakin tuntee tämän lainalaisuuden. Jokainen pätevä yritysjohtaja tietää, että pelkkää omaa uraa ja etua ajava työntekijä – niin pätevä kuin onkaan – ei ole yrityksen näkökulmasta avainhenkilö. Avainhenkilö on hän, joka jakaa yrityksen arvot ja toimii niiden mukaan yhteiseksi parhaaksi.

Sama periaate pätee Taivasten valtakunnan työssä. Oleellisinta on toimia Taivasten valtakunnan arvojen mukaan. Jeesus eli elämänsä Taivasten valtakunnan arvojen mukaan. Se ei ollut vain yksi päätös, vaan jatkuvaa valppautta valita oikein. Jeesus toki teki kompromisseja, mutta ei koskaan arvojen kustannuksella! Olkoon tämä elämän kantava periaate meilläkin.

Pohdittavaa

Kenen arvoja elämässäsi noudat?
Kenen valtakuntaa sinä rakennat?