Englantinainen kuvataiteilija William Holman Hunt (2. huhtikuuta 1827 – 7. syyskuuta 1910) maalasi taulun ”The Light of the World” eli suomeksi ”Maailman valo” vuosina 1851-53. Taulu on varsin moniulotteinen ja vertauskuvallinen teos. Se puhuttelee katsojaa värimaailman ja yksityiskohtien runsauden välityksellä.

Pyydän sinua nyt pysähtymään hetkeksi taulun eteen. Tarkastele sen yksityiskohtia, tunnelmaa, jne. Anna kuvan puhua sydämeesi. Kerron sen jälkeen pienen tarinan liittyen teokseen.

The Light of the World (Holman Hunt)

Holman Hunt vietti taulun parissa varsin pitkän aikaa ennen kuin hän sai sen valmiiksi. Taulun valmistuttua hän kutsui kuvataiteilijaystäviään katsomaan sitä ja antamaan palautetta siitä.

Ei aikaakaan, kun yksi kutsuvieraista havaitsi kasvillisuuden peittämästä ovesta selkeän puutteen. Hän tiedusteli taiteilijalta, että oliko hän kenties epähuomiossa unohtanut maalata oveen kahvan?

Taiteilija Hunt sanoi ’puutteen’ olevan hänen tietoinen valintansa. Nimittäin teoksen ovi kuvaa ihmisen sydäntä ja sydämen ovenkahva on aina vain sen sisäpuolella. Tämä pieni yksityiskohta kuvaa mitä parhaiten sitä, mitä Ilmestyskirjassa Jeesus sanoo Laodikean seurakunnalle:

”Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen sisälle hänen luokseen ja aterioin hänen kanssaan ja hän minun kanssani.” (Ilm. 3:20)

Taideteoksena ”Maailman valo” avaa kristinuskon keskeisimmät totuudet kuvaksi eteemme. Ensikatse tavoittaa siitä verta vuotavan Kristuksen, joka etsii ihmistä. Hän ei murtaudu oven läpi, vaan kolkuttaa ja odottaa kärsivällisesti, että oven omistaja päästää hänet sisään. Mikään muu uskonto ei maalaa kuvaa Jumalasta, joka etsii ihmistä kohdatakseen hänet.

Entä mitä Kristus tahtoo? Miksi hän odottaa meidän avaavan oven hänelle? Hän tahtoo olla lähellä ja yhteydessä tähän ihmiseen. Katso taulun Kristusta. Voit nähdä hänen sanovan juurikin Ilmestyskirjan sanoin: ”minä tulen sisälle hänen luokseen ja aterioin hänen kanssaan ja hän minun kanssani”.

Herra Jeesus tulee luoksemme lempeästi, hiljaa ja hellävaroen. Ja mitä hän tahtoo? Hän tahtoo olla läsnä sinun kanssasi ja sinun olevan läsnä hänen kanssaan. Tätä minä kutsun yhteydeksi.

Hän ei murtaudu sydämesi oven läpi, Hänen puolellaan ovea ei ole kahvaa, mistä avata ovi. Hän kolkuttaa. Sinä avaat tai jätät avaamatta – otat hänet vastaan tai torjut hänet.

Pohdittavaa

Oletko vastannut Jeesuksen koputukseen sydämesi ovella?