Silloin ne, jotka olivat koolla, kysyivät häneltä: ’Herra, onko nyt tullut se aika, jolloin sinä rakennat Israelin valtakunnan uudelleen?’

Hän vastasi: ’Ei teidän kuulu tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa nojalla on asettanut. Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.’” (Ap. t. 1:6-8)

Lainattu keskustelu on Herramme Jeesuksen ja opetuslasten viimeinen yhteinen keskustelu ennen Jeesuksen taivaaseen astumista.

Taivaaseenastuminen. (alttarimaalaus, Thuison-les-Abbeville, Ranska)

Oli kulunut 40 päivää Jeesuksen ylösnousemuksesta, minkä ajan Jeesus käytti opettaen seuraajiaan selittäen heille kaikkea, mitä edellisten kolmen vuoden aikana heille oli jo opettanut. Ylösnousemuksen jälkeen opetuslapset tosin olivat paremmin ’kartalla’ siitä, mitä Jeesus monilla aiemmin arvoituksilla sanoilla tarkoitti.

Opetuslapset luulivat varmasti jo ymmärtävänsä asiat paremmin, mutta yllätykset eivät loppuneet. Tuskin heistä kukaan osasi ennakoida omaa rooliaan Taivasten valtakunnan työssä – saati hintaa, jonka he siitä tavalla toisella jokainen maksoivat. Mutta joka tapauksessa tämä Jeesuksen vastaus opetuslasten kysymykseen oli avain Apostolien tekojen ja koko kirkkohistorian ymmärtämiseen tuosta hetkestä aina nykypäivään saakka. Se on myös vastaus moniin kipeisiin kysymyksiin.

Tarkastellessamme Apostolien tekoja, kirkkohistoriaa tai tämän päivän hengellisiä aikakauslehtiä, emme voi kuin ihmetellen todeta Jumalan suvereenin pelastussuunnitelman kulkevan yhä vääjäämättä kohti loistavaa päämääräänsä seurakunnan toimiessa sen välikappaleena. Vielä meidän aikanamme tuo Jerusalemista alkunsa saanut herätyksen aalto laajenee kohti maan ääriä niin maantieteellisesti kuin ajallisestikin. Voimme vain ihmetellä Jumalan suunnitelman aukottomuutta inhimillisen vajavaisuuden keskellä.

Huolimatta siitä, että ’makrotasolla’ kykenemme näkemään Jumalan hyvän suunnitelman etenevän pilkun tarkasti, löydämme itsemme varsin usein kyselemästä Herralta aikoja opetuslasten tavoin näkemättä metsää puilta. Pohdimme Herran toisen tulemuksen ajankohtaa, ehkä henkilökohtaista eskatologiaamme, elinpäivien määrää, ehkä kutsun toteutumista, ajankohtaa astua palvelutehtävään tms. Täyttyykö Jumalan tahto kohdallamme ja riittävätkö elinpäivämme viemään työmme loppuun… Tuttuja ajatuksia, eikö vain?

Herran vastaus opetuslapsille riittänee vastaukseksi myös meille. Vastaus sisältää kolme totuutta koskien nykyisyyttä ja tulevaa.

  1. Isä tietää ajat, sillä hän on asettanut ne oman valtansa nojalla.

  2. Minun ei tule huolehtia ajoista tai tulevasta, koska rakastava Isä tietää ajat ja on ne itse asettanut.

  3. Olen osa Jumalan pelastussuunnitelmaa; minut on kutsuttu todistamaan, eli minulla on kutsumus.

Jos olet lukenut Apostolien tekoja tai vaikka kirkkohistoriaa, voit huomata, miten Jumala on ihmeellisesti johdattanut omiaan mitä vaikeammissa olosuhteissa. Hän on rakkaudessaan murtanut ennakkoluulojen ja kulttuurin muodostamia raja-aitoja, ihmeellisesti kääntänyt vaikeudet voitoiksi jne. Ja mitä tulee näiden miljoonien ihmiskohtaloiden summaksi: evankeliumi on matkannut heidän kauttaan kohti maan ääriä tuoden toivon pimeyteen. Jumala ei tunne sattumaa. Hänen suunnitelmansa on täydellinen sinunkin elämäsi kohdalla, sillä olet ainutlaatuinen osa hänen pelastussuunnitelmaa. Sinut on kutsuttu todistamaan.

Jos Jumalan tahto kerran toteutuu ’makrotasolla’, miksi Jumalan tahto ei toteutuisi ’mikrotasolla’ – siis sinun kohdallasi? Jos Jumala on viisaudessaan määrännyt ajat ja hetket, miksi sinun niistä tarvitsee huolehtia? Miten sinä voit niihin vaikuttaa? Jos kerran Jumala itse kasvattaa sinua, antaa sinulle voiman ja lahjat, järjestää olosuhteet jne., miten voit enää epäonnistua tehtävässäsi todistajana? Miksi siis siitä kannat murhetta? Jumala ei epäonnistu.

Jumala ei tunne sattumaa. Jumala ei epäonnistu. Ihminen ei ymmärrä, ihminen tekee virheitä. Mutta Jumalan suunnitelmaa ei edes ihminen kykene pilaamaan. Mene siis huoleti, ethän murehdi aikoja etkä kutsumustasi. Ajat tulevat, ajat menevät, mutta sinulla on ainutlaatuinen tehtävä Herran pelastussuunnitelmassa. Kuule, mitä Herra Jeesus sanoo sinulle, rakas ystäväni:

””Tule!” Joka tämän kuulee, sanokoon: ”Tule!” Joka on janoissaan, tulkoon. Joka haluaa, saa lahjaksi elämän vettä.” (Ilm. 21:17)

Pohdittavaa

Mitä minua hyödyttää pohtia aikoja ja hetkiä?
Kuka antoi minulle elämän? Kuka sen ottaa pois?
Kuka on minut kutsunut todistamaan?