Muistan saarnanneeni jokusen kerran Johanneksen evankeliumin tekstistä, jossa Jeesus parantaa sairaan miehen Betesdan lammikon pylväskäytävän alueella (Joh. 5:1-15). Sen alkupuolella on muutama jae, joiden merkitystä olen useamman kerran avannut kyselijöille. Jakeet kuuluvat näin:

Betesdan lammikko (Robert Bateman, 1877)

” Siellä oli mies, joka oli sairastanut kolmekymmentäkahdeksan vuotta. Jeesus näki hänet siellä makaamassa vuodematolla ja tiesi, että hän oli jo pitkään ollut sairas. Jeesus kysyi: ”Tahdotko tulla terveeksi?”” (Joh. 5:5, 6)

Monet ovat ihmetelleet minulle Jeesuksen kysymystä. Kysymys ”Tahdotko tulla terveeksi?” tuntuu käsittämättömältä, kun tiedetään että mies oli sairastanut 38 vuotta. Kaiken lisäksi kysymyksen esittänyt Jeesuksen kerrotaan tienneen tämän. Oletko muuten tullut ajatelleeksi, että mies oli sairastanut pidempään kuin Jeesus oli elänyt ihmisenä maanpäällä!

No, kyllähän meillä ihmeteltävää riittää – ja myös selityksiä. Välillä tuntuu siltä, että Raamattu on selitetty hampaattomaksi kirjaksi järkeistämällä sitä. Kauan eläköön järki, kauan eläköön kirjaimen palvonta!

Selityksiä, selityksiä

Olen kuullut Jeesuksen kysymystä selitetyn kirjallisena keinona tuoda esiin, että Jeesus tekee kohta ihmeen. Tiedä häntä… niin kuin ihmettä ei nyt kysymättä huomaisi!

Kysymystä on selitetty myös sillä, että Jumala ei koskaan tee mitään vastoin ihmisen tahtoa. Näin se on. Jos Jumala ei edes pelasta ihmistä tämän tahtomatta, miksi hän antaisi terveyttäkään tahdonvastaisesti. En osta silti tätäkään selitystä. Jos kerran Jeesus tiesi miehen sairastaneen pitkään, niin kyllä hän varmaan tiesi hänen halunsa parantua. Sitä paitsi kerrotaanhan miehen olleen siellä lammikon laidalla yhdessä muiden kanssa odottamassa ihmettä.

Kolmas selitys kysymykselle on yksinkertaisin. Jeesus kysyi asiaa, koska hän todella tahtoi kuulla mieheltä itseltään, tahtoiko hän parantua. Hän ei kysynyt sitä siksi, etteikö hän olisi tiennyt miehen tahtoa, vaan siksi, että mies tulisi itse tietoiseksi tahtonsa seuraamuksista.

Parantuminen 38 vuoden sairastamisen jälkeen on jo enemmän kuin haluamisen asia. Mietipä itse. Käytännössä mies oli elänyt sairauden kanssa lähes koko elämänsä. Hän oli rakentanut sen ympärille kaiken toimeentulosta, päivän arkirytmiin. Sairaudesta oli varmasti tullut myös osa hänen identiteettiään. En sano, etteikö mies tahtonut terveyttä, mutta ehkä se tuntui niin kaukaiselta, ettei hän osannut ajatella sen seurauksia. Oliko hän miettinyt elämän muutosta, minkä terveyden lahja kohta ensimmäisen onnellisuuden puuskan jälkeen toisi?

Ensiksi hän saisi selittää kaikille, että hän on se sama mies, joka on maannut vuosikymmenet odottaen terveyttä Betesdan lammikolla. Hänen pitäisi löytää ammatti ja uusi paikka yhteiskunnassa. Hän oli jo kohtuullisen iäkäs kaveri vailla koulutusta. Kerjääminenkin menisi vaikeaksi. Kuka nyt terveelle miehelle almuja antaisi… ei ollut sosiaalitoimistoakaan.

Tässä on syy, miksi Jeesus kysyi mieheltä ”Tahdotko tulla terveeksi?

Uusi käsikirjoitus elämälle?

Miten on asia nykyihmisen kohdalla? Tahtooko hän nähdä ihmeitä? Totta kai tahtoo! Ei ihminen ole tässä suhteessa muuttunut. Janoamme nähdä ihmeitä aivan samalla tavoin kuin evankeliumien aikalaiset. Ja samalla tavoin olemme myös kriittiset ihmeitä kohtaan niin kuin tuon ajan uskonnolliset ihmiset olivat kriittiset Jeesuksen opetusta ja hänen tekemiä ihmeitä kohtaan.

Olemme toki kiinnostuneet näkemään ihmeitä. Sitä vartenhan televisiokanavat syöttävät niin fiktiivisiä kuin dokumentoitujakin ihmeitä silmiemme nälkään. Ja tätä viihdettä myös uskovat mieluusti janoavat median aalloilta ja paikanpäältä näyttämötaiteena. Tahdomme nähdä!

Mikä on sen hienompaa kuin olla todistamassa, että ihme on tapahtunut. Mutta eihän Jeesus kysynyt mieheltä: ”Tahdotko nähdä ihmeen?”, vaan ”Tahdotko tulla terveeksi?” Näiden kysymysten välillä on ero kuin maalla ja taivaalla.

Toki jokainen tahtoo nähdä ihmeen, mutta kuinka moni on valmis astumaan ihmeeseen, jos siitä seuraa elämään pysyvä muutos? Oletko valmis kohtaamaan ihmeen elämässäsi? Saman voi kysyä myös sanoin, oletko valmis kohtaamaan ihmeen ja astumaan muuttuneeseen uuteen elämään sen myötä?

Entä jos ihmeen seurauksena elämä ei muutu juuri siihen suuntaan kuin minä tahtoisin? Olenko yhä valmis ottamaan ihmeen vastaan? Olenko valmis elämään muuttuneen ihmisen elämää, kun ihme muuttaa kaiken totutun kohdallani? Olenko valmis luopumaan aikaisemmasta käsikirjoituksestani ja elämään toisenlaisen käsikirjoituksen mukaan?

Ajattelepa vaikka tätä Betesdan miestä meidän Suomessamme. Hän saa terveyden vuosikymmenien kroonisen sairauden jälkeen. Mikä muuttuu? Kaikki! Yhteiskunnan tuet otetaan pois, hän siirtyy uudelleenkoulutukseen ja työelämään. Entä ihmisten suhtautuminen; miten se muuttuu? Jeesuksen kysymys miehelle olisi siis aiheellinen meidänkin aikanamme. Nyt ymmärrän, miten rohkea tämä miehen vastaus oli.

Kysymyksen voi muotoilla myös näin: ”Tahdotko, että käsikirjoitan elämäsi uudelleen?

Mitä sinä tähän kysymykseen vastaisit? Oletko valmis?