Pyhäinpäivä on kristillinen pyhien, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Se on yhdistelmä kahdesta vanhan kirkon juhlasta: kaikkien pyhien päivästä (1.11) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä (2.11). Suomalaisessa perinteessä pyhäinpäivästä on muotoutunut vainajien muistopäivä, vaikka päivä on omistettu kaikille pyhille – myös eläville.

Kristus luo uutta tänäänkin!

Kristus luo uutta tänäänkin!

Sana pyhä ei siis viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristukseen uskossa toivonsa pannut Herran oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen pyhien yhteydestä. Pyhäinpäivä on tässä merkityksessä ennen kaikkea elävien uskovien ilojuhla. Se muistuttaa meitä siitä, että tänäänkin menneet sukupolvet juhlivat Raamatussa annettuja Jumalan lupauksia toteutuneina ja tosina. Heitä aikanaan kantanut usko on muuttunut heille näkemiseksi.

Samaan pelastuksen riemuun me Kristuksen omat saamme yhtyä uskossa tänään. Me emme elä menneen ajan menetyksen alakulossa, vaan elämme rohkeaa elämää Jumalan riemussa, mihin pyhäinpäivän lukuteksti meitä kehottaa.

”Katso, minä luon uuden taivaan ja uuden maan. Menneitä ei enää muistella, ne eivät nouse mieleen. Ei, vaan te saatte iloita ja riemuita aina ja ikuisesti siitä, mitä minä luon.” (Jes. 65:17-18)

Päinvastoin kuin Jumala me ihmiset olemme ’luoneet’ elämän matkan varrella paljon sellaista, mistä emme voi olla kovin ylpeitä tai mistä maksamme tänään kovaa hintaa – ihmiskuntana, kansakuntana tai henkilökohtaisessa elämässä. Pyhäinpäivän juhla ei kuitenkaan ole kutsu itsesääliin, -ruoskintaan tai lohduttomaan menetetyn ajan kaipuuseen.

Pyhäinpäivä päinvastoin kutsuu meidät jokaisen irrottamaan otteen menneestä ja nostamaan katseen pois omasta itsestä. Se on kutsu nähdä ajan ahtauden läpi sekä iloita ja riemuita elävän Jumalan kätten töistä – siitä mitä hän tekee tänään.

Älköön katseesi jääkö vaeltamaan menneen ajan tyhjiä katuja, vaan nosta katse profeetta Jesajan kehotuksen mukaan pois arjen alakulosta kohti Jeesusta Kristusta, iankaikkista Herraa.

Pyhäinpäivän sanoma on ilon ja riemun sanoma siitä, että Jumala luo uutta yhä tänään. Herra Jeesus ei ole menneen ajan hiljainen luojajumala, vaan hän on tosi elävä Jumala, joka tahtoo luoda uutta sinunkin elämässäsi.

”Älkää enää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa?” (Jes. 43:18, 19)

Jumalan luomistyön riemu on ulottuvillasi. Nosta katseesi, tartu uskossa Jumalan lupaukseen ja anna hänen luoda uutta tänään – sinun elämässäsi.