Raamatussa on kertomus, jossa Jumala ilmestyy profeetta Elialle Horebinvuorella (1. Aik. 19:9-14). Vuorella Jumala ei kohdannut Eliaa myrskyssä, järistyksessä eikä tulessakaan, vaikka Elia ehkä niin odotti. Sen sijaan Herra kohtasi profeetan hiljaisuudessa: ”kuului hiljaista huminaa”.

”Siellä hän asettui yöksi luolaan. Yöllä Elia kuuli Herran äänen: ”Miksi olet täällä, Elia?” Hän vastasi: ”Hellittämättä olen taistellut puolestasi, Herra, kaikkivaltias Jumala, kun israelilaiset ovat hylänneet sinun liittosi. He ovat hajottaneet alttarisi ja tappaneet profeettasi, niin että vain minä olen jäänyt jäljelle. Nyt he etsivät minua riistääkseen minultakin hengen.” Herran ääni sanoi: ”Mene ulos ja seiso vuorella Herran edessä. Herra kulkee siellä ohitsesi.” Nousi raju ja mahtava myrsky, se repi vuoria rikki ja murskasi kallioita. Mutta se kävi Herran edellä, myrskyssä Herra ei ollut. Myrskyn jälkeen tuli maanjäristys, mutta Herra ei ollut maanjäristyksessä. Maanjäristystä seurasi tulenlieska, mutta Herra ei ollut tulessakaan. Tulen jälkeen kuului hiljaista huminaa. Kun Elia kuuli sen, hän peitti kasvonsa viitallaan, meni ulos ja jäi seisomaan luolan suulle. Ääni sanoi hänelle: ”Miksi olet täällä, Elia?”” (1. Aik. 19:9-14)

Kohtaamisen aikana Herra kysyi Elialta kahdesti: ”Miksi olet täällä?” Hän toki tiesi syyn, mutta kysymyksen tarkoitus oli pysäyttää Elia asiaa pohtimaan. Hän oli paennut pelkojen ja ristiriitojen edessä elämäänsä vuorelle. Mutta oliko hän tullut sinne pysähtyäkseen hiljaisuudessa Luojansa eteen ja kohdatakseen hänet vai tuliko hän vain etsimään ’rohtoa’ arjen ongelmiin?

Elia Horebin vuorella.

Samaa kysyn tänään itseltäni ja sinulta, ystäväni. Miksi olet täällä? Uskallatko pysähtyä kiireessä, kun ongelmat lyövät korville? Pysähdytkö korkeintaan murehtimaan, vaikeroimaan tai etsimään ratkaisuja arjen ongelmiin? Vai uskallatko ottaa aikaa olla hiljaa? Voisitko unohtaa elämän huolet hetkeksi ja olla läsnä tovin kuunnellen sydämesi ääntä hiljaisuudessa?

Nykypäivän ihminen on ehdollistunut kiirehtimään, tekemään ja olemaan tehokas. Hän tarvitsee luvan pysähtyäkseen, olla vaiti tai kuunnella hiljaa. Hän on jopa valmis maksamaan siitä, että joku antaa hänelle luvan pysähtyä. Niin vaikeaa se on.

Jos pysähtyminen on sekin jo vaikeaa, miten vaikea onkaan hiljentyä. On tervehdyttävää ja voimauttavaa hiljentyä viettämään laatuaikaa Luojansa edessä. Olla hetki hiljaa, ladata akkuja ja löytää ainutlaatuinen arvonsa yrittämättä ansaita sitä.

Rohkaisen sinua pysähtymään ja hiljentymään hetkeksi. Ota se tavaksi. Ja jos tarvitset siihen luvan, saat sen tässä. Pysähdy, ole hetki hiljaa ja kuuntele Jumalan puhetta sydämellesi.