Olen käyttänyt Endomondo palvelua vuosia juoksujeni tallentamiseen ja analysointiin sekä harjoitusohjelmien ja reittien suunnitteluun. Sivussa olen tietty käyttänyt palveluun rakennettuja sosiaalisen median ominaisuuksia sekä osallistunut erilaisiin haasteisiin ja kilpailuihin. Nyttemmin olen siirtynyt käyttämään Garmin Connectia ja Stravaa. Tässä kerron, miksi näin kävi.

Tie Endomondon käyttäjäksi

Valitsin alkujaan Endomondon, koska siinä oli hyvä tuki Garminin laitteille. Taisin silloin käyttää vielä Garmin Forerunner 301 -laitetta, josta siirryin vesitiiviysongelmien vuoksi Forerunner 310XT:n käyttäjäksi.

Garmin panosti noihin aikoihin vain Windows-ohjelmaansa, mutta minua se ei tietty Linux käyttäjänä palvellut. Garminin oma palvelu Garmin Connect oli silloin varsin vaatimaton ja monin paikoin huonokäyttöinen.

Endomondo oli täten oiva vaihtoehto. Yhtä kaikki Endomondo palveli minua ja uusia hyödyllisiä ominaisuuksia tuli niitäkin, joten 20-30 euron vuosimaksu oli varsin kohtuullinen.

Tiemme erkanivat

Minkä tähden Endomondo joutui väistymään? Syitä on kaksi. 1) Siirryin maratonmatkoista ultra- ja polkujuoksuun. 2) Endomondo profiloitui sosiaalisiin ominaisuuksiin ja mainstream kuntoiluun.

Endomondon palvelut toimivat kiitettävästi niin kauan, kun treenimatkat olivat puolimaraton ja maraton tavoitteisiin sopivat. Ongelmana oli se, että Endomondo ei salli omien treeniohjelmien tekemistä, vaan se laatii ne sille annettujen parametrien perusteella – ja hyvin se laatiikin. Endomondon ohjelmat ovat tasokkaat, mutta sen ehdottama treenitapa ei toimi enää yli 42 km matkoihin. Endomondo suunnittelee kyllä ohjelmia aina 64 km saakka, mutta ne eivät ole enää mielekkäitä.

En tosin odottanutkaan, että Endomondo olisi laatinut treeniohjelmia ultrajuoksijoiden pienelle joukolle, mutta vuosia kestänyt odotus omien treeniohjelmien laatimiseen oli liikaa. Etenkin, kun vastaus ylläpidosta oli aina sama: harkitaan, mutta se ei ole vielä ajankohtaista. Samaan aikaan Endomondo kehittyi lähinnä sosiaalisen median tarpeisiin. Toki sinne lisättiin tukea myös eri urheilulajeille tms. ’Hauskat’ kilpailutkin oli aina samoja ja ainapa siellä oli muutama valopää, jotka tekivät juoksutuloksia polkupyörällä, autolla tai junalla… No, se nyt ei ollut palvelun vika, mutta kertoo tämän yhteisön luonteesta.

Garmin Connectiin

Vuosien saatossa Garmin luopui Windows-ohjelmastaan ja ryhtyi kehittämään Connect-palveluaan. Siitä tuli todella asianmukainen. Se oli selkeästi suunnattu kuntourheilijoille ja vakavammille harrastajille. Sivussa tulee hyvin myös aktiivisuusmittariväelle suunnatut palvelut ja kaikki sulassa sovussa samassa palvelussa. Olen vaikuttunut.

Garmin Connect

Käytännössä treenien laatiminen ja reittien suunnittelu siirtyi nopeasti Garminin palveluun. Sieltäkin saa asiantuntevat valmiit ohjelmat maratonmatkaan saakka tavoitteisiin ja lähtökuntoon sovitettuna. Minulle tärkeää on ollut, että olen saanut laatia palveluun omat harjoitukseni ja ne saa sieltä helposti poimittua kalenteriin siten, että kerran laaditun ohjelman siirtäminen 920XT urheilukelloon ei ota kuin sen 10 – 15 min kerran viikossa.

Tämä on minun palveluni tällä hetkellä – etenkin, kun kello siirtää harjoitukset ja tulokset langattoman verkon yli parilla napin painalluksella.

Entä mihin tarvitaan Stravaa?

Kuten huomaat, olen perin tyytyväinen Garmin Connect -palveluun. Siellä on kivoja kilpailuja viikoittaiseen askelmäärään liittyen ja Endomondon kaltaista typerää fuskaamista ei esiinny. Ehkäpä siksi, että näissä kisoissa ei ole palkintoja.

Palveluun voi myös tallentaa etappeja tai kokonaisia ratoja, joita voi juosta kilpaa muiden käyttäjien kanssa. Ongelma on vain siinä, että Suomessa Garmin käyttäjiä on kuitenkin melko vähän ja vielä vähemmän on heitä, ketkä jaksavat kikkailla nettipalvelussa. Etapeilla saa täten pääosin juosta omia tuloksiaan vastaan.

Tässä kohden astuu peliin Strava. Palveluna se on suunnattu niille kuntoilijoille, jotka tahtovat treenata tosissaan. Se palvelee joka tavalla parhaiten sitä kuntoilija ryhmää, joka tahtoo ’maksaa hintaa’ hyvästä treenistä. Se kannustaa ottamaan itsestään enemmän irti ja juoksemaan verenmaku suussa vielä kolmannenkin kilometrin. On vaikea kuvitella palvelua käyttämään sellaista kuntoilijaa, joka ei nauttisi itsensä rääkkäämisestä.


Follow me on
Strava

Stravassa vastaavat käyttäjien väliset kilpailut on tuotu aivan toiselle asteelle kuin Endomondossa tai Connectissa. Käyttäjiä on kohtuullinen määrä täällä Kuopiossakin, joten kilpailua tietyistä etapeista riittää. Stravassa voi kilpailla itseään ja samalla toisia vastaan. Tietty se on aika raakaa silloin, kun ei ole parhaassa kunnossaan, mutta motivoivaa kyllä.

Parhaimmillaan Strava on siinä, kun tulee uuteen kaupunkiin, koska sen kautta on helppo löytää niitä reittejä, mitä paikalliset kuntoilijat juoksevat. Siinä pääsee helposti testaamaan tasoaan heitä vastaan, tai löytää paikat ylämäkivetoja varten tms. Koukuttava ominaisuus on myös ’heatmap’ eli kartta, jota palvelu päivittää juoksujeni perusteella. Voin sitten myöhemmin ihailla, missä kaikkialla sitä onkaan tullut juostua.

Lopuksi

Ja lienee sanomattakin selvää, että tiedot siirtyvät automaattisesti Garminin palvelusta Stravaan. On sitä vain tullut sen verran laiskaksi, ettei sitä enää jaksa kahteen kertaan tietoja siirtää…

Tämä on nyt tämän hetken tilanne – en usko, että tämäkään on lopullinen ratkaisu. Tärkeintä on juokseminen ja vapaus juosta siellä missä haluaa. Tämä kaikki muu tulee vain siinä mukana.

Kun tekniikka toimii hyvin, se tekee oman osansa ja antaa minun nauttia omasta osastani.

len käyttänyt Endomondo palvelua vuosia juoksujeni tallentamiseen ja analysointiin sekä harjoitusohjelmien ja reittien suunnitteluun. Sivussa olen tietty käyttänyt palveluun rakennettuja sosiaalisen median ominaisuuksia sekä osallistunut erilaisiin haasteisiin ja kilpailuihin. Nyttemmin olen siirtynyt käyttämään Garmin Connectia ja Stravaa. Tässä kerron, miksi näin kävi.