Kerron tässä lyhyesti Cántico Espiritual -kirjasta ja sen kirjoittajasta. Tämä on samalla kutsu mukaan yhteiselle matkalle.

Segovian luostarille lahjoitettu Ristin Johannesta esittävä ikoni, jonka ympäri kulkee 25 pienen ikonin sarja, jotka perustuvat Ristin Johanneksen Laulujen laulun säkeistöihin.

Aloitimme seurakunnassamme Vesivehmaalla elokuussa 2023 yhteisen 25-osaisen matkan mainitun kirjan innoittamana hiljaisen rukouksen ja mietiskelyn poluilla. Etsimme Kristuksen kasvoja ja hänen rakkauttaan sairaina rakkaudesta sydämen huutaessa Hänen puoleensa.

Matka on mahdollista kulkea myös omaan tahtiin netissä. Matka julkaistaan YouTubessa lyhyinä 15 minuutin mittaisina hiljentymishetkinä. Olemme kulkeneet matkaa yhden osan parissa aina viikon verran, mutta nettitoteutuksessa voit valita oman tahtisi kulkea. Tätä kirjoittaessa kaksi ensimmäistä osaa on julkaistu.

Lisäämme jatkossa myös mahdollisuuden keskustella matkasta omalla foorumillaan ja lyhyissä kokoontumisissa. Videoyhteydellä. Seuraavassa kerron vähän taustoja siitä, mistä on kyse. Tarkemmin pääset selvyyteen kuuntelemalla sarjan esittelyjakson YouTubesta.

Johdanto

Kerron tässä johdannossa lyhyestiCántico Espiritual -runokokoelman kirjoittajasta, Ristin Johanneksesta sekä runon syntyhistoriasta.

Ristin Johannes saattaa ollaentuudestaan tuttu nimi tai ehkä olet kuullut puhuttavan ”sielun pimeästä yöstä”, mikä on monelle ensimmäinen assosiaatio häneen. Tosin ”sielun pimeä yö” termiä näkee omitun moneen muuhun käyttöön, millä ei ole mitään tekemistä Ristin Johanneksen kanssa.

Teokset ”Sielun pimeä yö” (La noche oscura del alma) ja ”Nouseminen Karmelin vuorelle” (Subida del Monte Carmelo) ovat tämän 1500-luvulla eläneen kirkon opettajan tunnetuimmat teokset.

Tässä käyttämämme Cántico Espiritual tunnetaan suomeksi nimellä ”Ristin Johanneksen Laulujen laulu” tai ”Hengellinen laulu”. Se on hänen ensimmäinen kirjallinen tuotoksensa ja uskallanpa sanoa, että se ei ole vain runo tai muunnelma Raamatun Laulujen laulusta, vaan kirjoittajan koko elämä. Ristin Johannes eli käytännössä todeksi sen, mistä hän kirjoittaa. Se oli hänelle koko elämän mittainen matka.

Ristin Johanneksen elämä

Ristin Johannes (Juan de la Cruz) syntyi 1542. Hän liittyi varsin pian traagisen lapsuus- ja nuoruusajan jälkeen karmeliittasääntökuntaan. Hänessä eli voimakkaana koko lyhyen maanpäällisen elämänsä ajan syvä kaipuu omistautua rukoukseen ja yksinäisyyteen.

Ristin Johannes ei elänyt Kristus-todellisuutta missään toisessa todellisuudessa, vaan hän eli ajallista elämää kuin kuka tahansa meistä. Sanoisin, että hän osoitti todeksi sen, että ihminen voi elää Jumalan yhteydessä janoten kipeänä hänen rakkauttaan ja silti elää myös nk. arkista elämää.

Ristin Johannes päätyi jatkamaan karmeliittayhteisössä Pyhän Avilan Teresan aloittamaa reformia sääntökunnassa. Hän perusti luostareita ja toimi pappina useissa eri tehtävissä. Kaikki eivät kuitenkaan katsoneet suotuisasti uudistuksia, minkä seurauksena Johanneksen sääntökuntaveljet vangitsivat hänet luostarin vankilaan Toledossa. Johannesta pidettiin lukittuna pimeään huoneeseen (entinen käymälä) yhdeksän kuukautta. Häntä pilkattiin, kidutettiin ja pidettiin nälässä.

Vapautuessaan vankeudesta hän oli täynnä paiseita ja luostaripuku oli liimautunut hänen ihoonsa. Hänen fyysinen terveytensä ei enää koskaan täysin palautunut.

Vankeuden jälkeen Johannes toimi eri johtotehtävissä ja teki uutta kirjallista tuotantoa Andalusiassa, kunnes jälleen valtataisteluiden vuoksi hänet syrjäytettiin, häpäistiin ja lähetettiin pieneen luostariin, missä hän ei pääsisi vaikuttamaan asioiden kulkuun. Siellä hän sai haavan jalkaansa, joka tulehtui ja lopulta oli hänelle kuolemaksi. Hän kuoli 49 vuoden ikäisenä.

Mystikko, runoilija

Ristin Johannes tunnetaan erityisesti runoilijana. Häntä pidetään yhtenä aikansa merkittävimmistä espanjalaisista runoilijoista. Ristin Johannes julistettiin pyhimykseksi 1726 ja vuonna 1926 hänelle myönnettiin ”kirkon opettajan arvo”.

Runojen tueksi hän on kirjoittanut teoksiinsa lisättyä proosatekstisiä selitykseksi. Tämän hän kirjoitti, koska hänen seuraajansa pyysivät häntä avaamaan tekstejä. Kommentaareista tulee huomioida, että ne ovat ohjeellisia, eikä kirjoittaja yritä sanoa, että ne kuvaisivat juuri sinun tietäsi. Runojen tarkoitus ei ole avata mitään ”pyhää kontemplatiivista tietä” tai kuvata tiettyä menetelmää, millä löydät perille Kristuksen mystiseen läsnäoloon. Tästä ei ole kyse. Runo avaa tien sinussa ja se tie on sinun tiesi – ei minun eikä kenenkään muun. Mutta se on aito ja tosi, koska se vie sinut syvälle Kristukseen.

Cántico Espiritual – Laulujen laulu

Ristin Johanneksen esikoisteos Cántico Espiritual syntyi pääosin Toledon pimeässä vankikopissa. Hänellä ei ollut siellä käytössään muistiinpanovälineitä, joten hän opetteli ulkoa vankeuden aikana syntyneen runon 31 ensimmäistä säkeistöä ja kirjoitti ne vapauduttuaan. Kolme seuraavaa säkeistöä hän kirjoitti Andalusian vuosina ja loput 40 säkeistöstä hän kirjoitti ollessaan Granadan luostarin johtajana.

Runosta on eri versioita, koska Johannes tarkensi ja päivitti runoa elämänsä varrella. Muistathan – tämä runo on hänen elämänsä – ei vain irrallinen kirjallinen teos.

Runo kuvaa sielun kaipausta Kristuksen luo sekä matkaa hänen yhteyteensä. Se on kirjoitettu morsiamen ja sulhasen vuoropuhelun muotoon, kuten Raamatun Laulujen laulukin.

Runossa Johannes kuvaa rakkautta, joka on valmis ylittämään kaikki esteet – maalliset ja hengelliset. Johanneksen mukaan ihminen kykenee pääsemään rakkauden yhdenvertaisuuteen ja eheyteen vain, jos hänen tahtonsa kokonaan muuttuu Jumalan tahdon kaltaiseksi. Vasta silloin tahdot yhtyvät niin, että avioliiton tavoin kahdesta tulee yksi ja syntyy täysi rakkauden yhdenvertaisuus.

Tässä pieni näyte tekstistä. Tekstin on kääntänyt suomeksi sisar Hannele Kivinen de Fau.

Morsian:
”Kun katsoit minua,
näin silmissäsi armon,
johon itse minussa sitten rakastuit,
nyt omat silmäni ylistävät sitä,
minkä ne näkivät sinussa.” (32. säkeistö)

Tervetuloa yhteiselle matkalle

Aloitamme matkan Ristin Johanneksen laulujen lauluun tästä. Kuljemme matkan 25 osassa siten, että jokaiselle osalle on varattu kokonainen viikko aikaa. Kirjoittaja kulki matkaa koko elämänsä, tämä meidän matkamme on lyhennelmä – vain puoli vuotta. On tietenkin oma asiasi, miten tahdot matkaa kulkea: paljonko käytät siihen aikaa ja miten sen teet.

Tämä matka on sinun omasi. Kukaan muu ei voi sitä kulkea. Onko se sitten vetäytymistä hiljaisuuteen, tai epämuodollista kokemista arjessa – sekin on sinun asiasi. Tämä sarja on tukesi, mutta matkan teet itse.

Muistahan, että yhteinen matkamme ei ole menetelmä eikä tie, vaan pikemmin viitta, joka näyttää suuntaa, mutta tie sinun on löydettävä itse Jumalan Pyhän Hengen johtamana. Hän on matkaoppaasi – ei Ristin Johannes, en minä eikä kukaan muu.

Pääset mukaan matkaan tältä soittolistalta:

Tai kanavan aloitussivulta:

https://www.youtube.com/@hyvanhetki6326