Muistan hyvin tuon ajan, kun sosiaalinen media oli uusi ja se aiheutti minussakin sydämentykytyksiä ja esimerkiksi FOMOa (”Fear Of Missing Out”) eli pelkoa jäädä paitsi.

Sosiaalisen median vietävissä vai ei? (Kuva Marie Pixabaystä)

Oli pakko seurata (follow) kaikkia tuttavia sekä lisäksi trendikkäitä merkkihenkilöitä, jotka saattoivat sanoa peräti merkittävää. Jos tällainen vaikuttaja sitten viisauden mediaan kirjoitti, oli minun vuorostani pakko papukaijana se jakaa (share), että osoitin seuraavaani aikaa. Ja tietenkin minun piti myös tykätä (like) kaikesta, mitä algoritmit mediavirtaan syöttivät.

Algoritmit kehittyivät, ihminen ei. Ja niin syntyi sosiaaliseen mediaan outoja samanmielisten kuplia, joissa hoettiin omia mantroja ja luultiin, että ne ovat totuus. Muistan kuinka tällaisessa kuplassa en joskus kiireiltäni jaksanut käydä tykkäämässä jokaista hassun hauskaa sutkautusta, puhumattakaan raskaiden ihmisten vieläkin raskaammista uutisnostoista. Kun tykkäykseni taukosivat, ei kulunut aikaakaan, kun minua pastorina jo moitittiin yhteyden katkaisusta ja ulossulkemisesta (ghosting)… Enhän ollut edes trendikkäästi julistanut ’mediapaastoa’. Voi aikoja, voi ihmistä!

Aikani tuota jaksoin, kunnes totesin, että tämä homma ei tuota mitään hyvää, joten asetin sähköiselle läsnäololle terveet rajat. Eihän siitä tykätty, mutta minä tykkäsin. Onneksi havahduin näin elämään omaa elämääni. Eihän sitä kukaan jaksa katsella vieraita kodissakaan 24/7 tai kuunnella tuttuja torilla päivittäin tunti tolkulla. Tasapaino tässäkin. Välillä onkiva tavata tuttuja ja piipahtaa torillakin.

Sama pätee sähköiseen mediaan. Se on kiva, kunhan se ei ole kaikki. Tätä kirjoittaessa nuo sosiaalisen median seireenittoki kutsuvat minua puoleensa kasvattaakseen mainostulojaan. Pyytävät yhä ”tykkäämään, jakamaan ja seuraamaan”. Odottakoot, teen kuten Odysseus; laitan vahaa korviin ja köytän itseni mastoon.

Vaihtoehtoinen näkökulma

Eivät sosiaalisen median nälkäiset kutsut ole tietty pelkästään huono asia. Hyvä renki, huono isäntä – sanotaan. Kun kuulen kehotuksen ”tykätä, jakaa ja seurata”, se muistuttaa minua tosiasiasta, etten ole täällä maailmankaikkeudessa yksin.

Käännän nyt nuo kehotukset Häneen, ketä minun on oikeasti elämässäni tarkoitus seurata. Jos kerran minua pommitetaan päivittäin sosiaalisen median pyynnöillä ”Tykkää, Jaa ja Seuraa”, voin kysyä itseltäni, toteutuvatko samat sanat elämässäni Jeesuksen kanssa?

Tämän päivän Jeesus kehottaa minua paitsi ”tykkäämään” hänestä myös rakastamaan häntä koko sydämestäni, sielustani ja mielestäni:

”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi.” (Matt. 22:37)

Lisäksi Raamattu neuvoo minua kertomaan ympäröivälle luomakunnalle siitä kaikesta ihmeellisestä, jota minun ’tykkäämäni’ Herra tekee. Se on varmaan sitä sosiaalisen median ’jakamista’. Samoin se on minun osaani rakkauden kaksoiskäskyn lähimmäistä koskevassa osassa. Tätä se on psalmistin sanoin:

”Kertokaa päivästä päivään ilosanomaa hänen avustaan. Julistakaa hänen kunniaansa, ilmoittakaa hänen ihmetekojaan kaikille kansoille.” (Ps. 96:2-3)

Tällaista ’jakamista’ muuten kutsutaan Raamatussa Jumalan ylistämiseksi. Se on sitä, kun jokainen soluni huutaa kiitollisuutta Luojalle. Ei siinä Jumala kysy minua kiertämään kieli vyön alla jakamassa ilosanomaa taakoitetun näköisenä. Teot puhuvat kovemmin kuin sanat. Iloiset kasvot todistavat puolestaan – se on sitä Jumalan ylistämisen suuruutta: aito ilo Taivasten valtakunnan todellisuudesta pienen ihmisen kasvoilla.

Näin täyttyy tuokin tarkoitus ”jakaa” ilosanomaa Jeesuksesta. Mutta sekään ei ole vielä kaikki. Kehottaahan sosiaalinen media minua vielä ’seuraamaankin’.

Herrani tahtoisi, että ”seuraan” myös Häntä. Ja se on enemmän kuin hänen tekojensa tarkkailu. Itse asiassa Herra Jeesus kehotti tullimies Matteusta seuraamaan häntä ja miten se Matteus pyyntöön vastasikaan?

”Kun Jeesus kaupungista lähtiessään kulki tulliaseman ohi, hän näki Matteus-nimisen miehen istuvan siellä. Jeesus sanoi hänelle: ”Seuraa minua”, ja hän nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta.” (Matt. 9:9)

Kas siinä oiva esimerkki seuraamisesta. Se on vähän enemmän kuin ”päivitysten tilaaminen”. Seuraaminen on sitä, että kuljen jonkun toisen matkassa hänen viitoittamaansa tietä.

Mutta oletko koskaan miettinyt, kumpi saa elämäänsä enemmän: seuraaja vai seurattava? Niinpä. Ainakin Matteuksen kohdalla hän itse sai olla se suurempi edunsaaja. Sama koskee meitä. Onnellisen elämän salaisuus on siinä, että seuraan oikeaa henkilöä.

Olet vapaa

Kun lopuksi nämä kolme – ”Tykkää, Jaa ja Seuraa” – tulevat todeksi sinulle Kristuksessa, sinua ei enää kiinnosta seuraavatko ihmiset sinua tai sinun mielipiteitäsi. Pitävätkö he tavastasi puhua Jumalasta ja rakastaa häntä. Mitä merkitystä sillä on?

Sinua kiinnostaa se, että ihmiset oppisivat hekin tykönään ’tykkäämään’ Jumalasta niin kuin sinäkin. Se on ainoa tie, mikä saa tämän maailmankaikkeuden nousemaan jaloilleen. Se on vapautta olla Jumalan luotu ja kulkea Luojansa tahdossa.

Luomakunta kyllä tuntee Herransa ja ’tykkää’ hänestä, ’seuraa’ häntä ja ’jakaa’ eteenpäin. Jos näin ei olisi, ei kukaan meistä olisi koskaan tullut tuntemaan Jumalaa. Tietämään ehkä, ei tuntemaan.

Herra, minä niin ’tykkään’ sinusta, että tahdon ’seurata’ sinua. Ja ’jaan’ sen tässä vielä muillekin.