Saarnaajan kirja antaa useamman oppitunnin suhtautumisesta tulevaan ja nykyiseen hetkeen kirjan 11. luvussa. Siinä kirjoittaja Salomo pohtii tämän päivän ratkaisuja epävarman tulevaisuuden (Saarn. 11:1-6), mutta myös varman tahi ennustettavan tulevaisuuden näkökulmasta (Saarn. 11:7-10).

Valitsin siteerata tähän Salomon ajatuksia nykyhetken elämiseen silloin, kun tulevaisuus vaikuttaa kovin epävarmalta. Uskon lähtökohtaisesti juuri tulevan ajan epävarmuuden puhuttavan meitä.

Lähetä leipäsi veden yli, ajan mittaan voit saada sen takaisin. Talleta omaisuutesi seitsemälle, kahdeksallekin taholle – ethän tiedä, mitä onnettomuuksia maassa vielä sattuu.

Kun pilvet täyttyvät vedellä, ne valavat sateen maahan, ja kun puu kaatuu, kaatuupa sitten etelässä tai pohjoisessa, niille sijoilleen se jää. Joka tuulta tarkkaa, ei saa kylvetyksi, joka pilviä pälyy, ei ehdi leikata.

Yhtä vähän kuin tiedät, minne tuuli kääntyy tai miten luut rakentuvat raskaana olevan kohdussa, yhtä vähän tiedät Jumalan teoista, hänen, joka kaiken luo.

Kylvä siemenesi aamulla äläkä lepuuta kättäsi illan tullen – ethän tiedä, kummalla kerralla onnistut paremmin vai onnistutko kenties molemmilla.(Saarn. 11:1-6)

Tulevaisuuden epävarmuus saa ihmisen epäröimään ja jopa lamautumaan nykyhetkessä. Epävarma tulevaisuus ahdistaa ja tekee elämästä kovin monimutkaista. Ehkäpä juuri sen tähden moderni ihminen tekee kaikkensa, jotta hän saa selville mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Joku tarkkaa säätiedotukset, toinen pörssimaailman uutiset ja kolmas aprikoi maailmanpolitiikan kehitystä. Epätoivoisimmat seuraavat enteitä, käyvät ennustajilla tai sitten juoksevat suuren maailman saarnaajien perässä etsimässä aina uusia profetioita itselleen.

Saarnaajan näkökulma tulevaisuuden epävarmuuteen on lohdullinen ja realistisen luottavainen. Saarnaaja tunnustaa ihmisen kykenemättömyyden nähdä tulevaan ja siksi hän neuvoo mieluummin tekemään tämän päivän ratkaisut yksinkertaisesti parhaimman tietämyksemme perusteella. Hän kannustaa tekemään tänään sellaisia ratkaisuja, että ne edesauttavat tänään sen huomisen rakentumista, jonka me tahdomme kohdata.

On turha säikkyä huomisen varjoja tänään. Tänään riittää, kun tekee pohjan sille mitä huomiselta odottaa. Huominen sitten kertoo, mitä tänään ja eilen tehdystä on jäänyt jäljelle.

Lähetä leipäsi veden yli” on perinteisesti tulkittu tarkoittavan anteliaisuutta, mutta itse pidän vaihtoehtoisesta tulkinnasta, jonka mukaan kielikuva viittaa merentakaisiin sijoituksiin. Se olisi täten kehotus ottaa taloudellisia riskejä ja luotottaa tutkimusmatkoja tai kauppa-aluksia, jotka sitten palatessaan tuovat mahdollisesti suuren voiton. Riski oli suuri, mutta niin oli mahdollinen tuottokin.

Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa maltillisesti – ”talleta omaisuutesi seitsemälle, kahdeksallekin taholle” – mutta tällöin on turha odottaa suuria ja osin onnekkaita tuottoja.

Tämän päivän sijoitukset luovat edellytykset huomisen odotuksille; elä tänään sen mukaan, mitä tahdot mahdollisesti huomenna nähdä. Joka tapauksessa on parempi toimia tänään parhaaksi katsomansa suunnan mukaan kuin jäädä paikalleen odottamaan huomisen nousua loppuelämän ajaksi: ”Joka tuulta tarkkaa, ei saa kylvetyksi, joka pilviä pälyy, ei ehdi leikata.

Silti elämän suola on siinä, että paljon tapahtuu ilman, että me ihmiset voimme siitä tietää tahi siihen edes vaikuttaa: ”kun pilvet täyttyvät vedellä, ne valavat sateen maahan”.

Kun pilvet täyttyvät vedellä...

Kun pilvet täyttyvät vedellä…

Jos uskomme tämän olevan totta, minkä ihmeen tähden pelkäämme, kun tummat pilvet kokoontuvat peittämään taivaan? Toki tumma pilvipeite pimentää auringonpaisteen, mutta eivät ne silti aurinkoa sammuta ja kohta aurinko voi paistaa uudelleen.

Oletko tullut ajatelleeksi, että kun nuo tummat pilvet laskevat sateensa maahan, sen jälkeen maa kukoistaa aivan uudella tavalla. Ja mitä tummemmat pilvet ovat, sitä täyteläisempi kukoistus sadetta seuraa. Jos tummia pilviä ei olisi, ei olisi sadettakaan ja kohta viimeinenkin kukoistus katoaisi. Synkkä sadepilvi tänään on lupaus luonnon kukoistuksesta huomenna.

Jos tänään paistaa aurinko – iloitse värikyllyydestä ja luonnon loistosta. Jos tänään on pimeää ja sataa, ajattele minkä loiston sade antaa huomiselle päivälle. Miksi tänään nurisen sadetta tai pelkään huomenna satavan? Vaihtoehtona on aina katsoa sateen siunausta.

Sama lainalaisuus pätee elämän ’synkkiin sadepäiviin’. Ihmiselämässä riittää murheen ja epätoivon päiviä, mutta juuri niinä päivinä kastellaan maaperä, jotta osaamme nauttia elämän aurinkoisista hetkistä koko sillä riemulla, minkä niistä voimme saada.

Elämän synkät sadepäivät kasvattavat ja valmistavat meidät aurinkoisia päiviä varten. Minkä olemme kylväneet ja Jumala on sateella kastellut, se nousee kukoistukseen, kun Herran aurinko lämmittää päivämme.

Ottakaamme tämä päivä Jumalan kädestä sellaisena kuin se on meille annettu. Eläkäämme se sillä tavalla, että se voisi edelleen pohjustaa sen päivän, joka taas huomenna meitä odottaa. Kuka tahtoo turvata päivänsä niin tehköön, mutta joka odottaa huomiselta suuria, kylväköön siemenen sille jo tänään.

Miten minä menettelen Saarnaajan sijoitusvinkkien valossa?